dijous, 9 de gener del 2014

Geografia - Sobre les Entitats Municipals Descentralitzades

Recentment he vist a  les noticies del 3/24 una noticia sobre el món local que voldria destacar en el meu bloc:

" La Generalitat decidirà si crea

l'Entitat Municipal Descentralitzada 

de l'Estartit la tardor del 2014 "

Link de la noticia (www.324.cat)


I per què voldria remarcar aquesta noticia?

Doncs perquè durant el 2008 - 2009 vaig realitzar un postgrau de Gover Local i vaig presentar un treball sobre les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) de Catalunya. 

Afegeixo un link pujat a Google Drive on es pot consultar el treball que vaig presentar; i no es per fanfarronejar però a pesar de les dificultats que vaig tenir va tenir força bona nota. 

 
Font: Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC)

Des del 2009 han passat diverses coses ... i també han ocorregut canvis en el món local català:
  • El 2009 es van aprovar noves EMD a El Tarradell i a Bellaterra.
  • El 2010 es van aprovar noves EMD a Bítem i Campredó.
  • El 2010 el nucli tarragoní de La Canonja es va convertir en municipi al segregar-se de Tarragona. D'aquesta manera Catalunya passa a tenir 947 municipis
Així que segurament el 2014 es sumarà una la EMD de l'Estartit. Un fet que no és estrany, ja que al realitzar el treball al llarg del '08 i '09, em pensava que aquesta EMD es crearia abans. 

Realment m’estranya que més nuclis de població de Catalunya no hagin intentat constituir-se Com a EMD. Ja que tal assoliment els permetria més seguretat jurídica i poder gestionar un conjunt de competències (per cert, hi ha un mínim legal i NO un màxim competencial). Així que tot és pactar quines ... és a dir, seure i negociar entre les parts.

Un cas estrany i que pos com exemple él la el nucli de les Botigues de Sitges (que el 2011 tenia 2.173 habitants segons el IDESCAT). Aquest nucli està a tocar de Castelldefels i cal travessar el massís del Garraf, ja sigui per les costes o pel túnel, per arribar a la població costanera de Sitges (http://www.sitges.cat/html/sobre_la_vila/les_botigues_de_sitges/index.html).

Més info. bàsica:
MUNICAT

VIQUIPÈDIA

Més informació professional al llibre següent :


Organització d'àmbit territorial inferior al municipi a Catalunya, l'
Ramon Galindo Caldés
Sèrie: Govern Local; 23
ISBN: 978-84-9803-664-0 / 978-84-9803-665-7
A la universitat ja havia sentit a parlar de les Entitats Municipals Descentralitzades, segurament al xerrar sobre l'informe Roca. Possiblement aquest va ser un dels motius per realitzar el treball de Postgrau. Perquè veia que les EMD podien resoldre un dels problemes del món local: l'excessiva fragmentació del mapa municipal

A Catalunya hi ha 947 municipis i a l'estat espanyol hi ha 8.118 ajuntaments (segons l'última consulta).

No hi ha massa municipis?  No és hora ja de impulsar una reforma a nivell local? La reordenació del mapa municipal no serviria, almeny en part, per solucionar els problemes de finançament de molts ajuntaments?

Font: Wikipedia - Mapa municipal de España. 2004

A diversos països d'Europa s'han modificat el mapes municipals disminuint el número de municipis. Destacaria la reforma feta a Dinamarca, a Anglaterra o a Grècia.

Els governs d'Espanya, ni tinguent majories absolutes un o altre partit, no s'han atrevit  directament a fer això; ni tampoc la Generalitat de Catalunya. No obstant sembla que el govern de l'estat espanyol vol impulsar tal reforma d'una manera indirecta justificant-se pel cop de la crisis, suposo que perquè afecti el mínim possible el seu electorat.  

Més info. de la premsa: