divendres, 22 de maig del 2015

Lectures alternatives per la ESO

Els centres educatius fan llegir als alumnes d'ESO uns determinats llibres a partir d'uns principis, els quals no m'hi posaré ara. Encara hi ha lectures que són obligatòries curs rere curs, com per exemple Tirant lo Blanc o la Casa de Bernalda Alba. Grans tops de la literatura de les nostres terres ... i algunes obres que són, per mi, de moda (i no parlo de Les sombres de Grey). Em refereixo a obres com La pell freda de Albert Sánchez Piñol; o Wonder de Raquel J. Palacio.  



Jo tan sols voldria recomanar unes determinades obres que són, al meu modest parer, molt interessants per donar a llegir als alumnes d' ESO. No essent per això immerescudes per Batxiller o per altres edats més maduretes. 



Crec que no hi ha res com redescobrir bons llibres a una estanteria ...i millor encara si a més poden ensenyar valors als seus lectors i complementar així les novel·les imposades (per ser clàssics) i/o de moda (del moment).



Etica para Amador
(extensible a Política para Amador)
Fernando Savater




Mañana parda. Breve fábula antifascista.
Franck Pavloff




L'home que plantava arbres
Jean Giono
Epíleg de Martí Boada
ISBN: 978 84 8330 472  3




Voldria esmentar que la particularitat d'aquesta edició és l'epíleg escrit pel geògraf i ambientalista Martí Boada. I d'aquest n'extrec el següent:


  • El 1877 el governador de Nebraska inicià el Arbor Day, un dia en què els ciutadans havien de fer una replantació d'arbres en el terra malmesa.    
  • Rafael Puig i Valls, qui convocà la primera Festa de l'Arbre de Catalunya el 1899 (considerada la primera activitat d'educació ambiental del país). 
  • Els pedagogs renovadors: Pau Vila, Alexandre Galí, Rosa Sensat i Angeleta Ferrer... I el ecòleg Ramon Margalef. 
  • Al llarg de la història hi ha hagut cultures dendrofòbiques i dedrofíliques.
  • Actualment en un context de crisi ambiental, reconeguda com a civilitzadora.
  • Els arbres representen una nova sacralitat, uns monuments naturals. 
  • La defensa  de certs exemplars per part de persones, significa que possiblement hi ha alguna cosa que era important de preservar. 
  • Cal tenir especial cura d'exemplars extraordinaris com són: Lo Parot a Horta de Sant Joan, el castanyer d'en Cuc al municipi de Cànoves  de Samalús o els plataners de la Devesa de Girona. 





" L'acció de restitució ha de ser 
un dels primers passos amb una natura maltractada "


----

Post data:

Al primer món trobem llibres a la basura diariament, mentre que en altres llocs del món han de compartir llibres per manca d'exemplars i per motius econòmics. 

Crec que és interessant el concepte que també podem reciclar la CULTURA i donar oportunitats a persones que li han mancat.  
Perquè no oblidem que hi ha llibres que són capaços de canviar a les persones.