dimarts, 9 d’agost del 2016

Curs SSCB0109, MF_1021_3 Participació ciutadana

FRONTERES URBANES DE BARCELONA

L'any 2015 vaig realitzar un curs obligatori sobre Dinàmiques i conflictivitats socials. Bé, més concretament era part del Certificat Professional SSCB0109 - Dinamització comunitària --> Mòdul formatiu 1021_3 Participació ciutadana

Aquest tema va ser impartit pel docent Carles Riera i Albert . Afegeixo uns enllaços per saber més d'ell, un bon docent i un "idealista que toca de peus a terra" (segons el meu parer esclar! )

https://ca.wikipedia.org/wiki/Carles_Riera_i_Albert 
https://carlesriera.wordpress.com/ 
https://twitter.com/carlesral/media 

Al final del curs es tenia que realitzar un treball en el qual vaig fusionar el temari del curset amb els coneixements de la Geografia socio-urbana. El resultat va ser un treballet que vaig exposar davant de la resta d'alumnes i del professor.

Ja aviso que no és un gran treball, com els que s'ha de fer a la universitat; però si un treball que val la pena ser publicat almenys en aquest humil bloc.



Enllaç a Google Drive:


Recordo que la part que més va impressionar als companys i al docent va ser la pàgina 12 sobre l'esperança de vida al néixer. Vaig trobar un mapa realitzat pel professor Oriol Nel·lo que havia mapificat aquesta informació i es pot veure clarament les diferencies per barris. Fins i tot en un espai tan reduït com el pla barceloní hi ha diferencies de quasi 10 anys en l'esperança de vida entre uns i altres barris. Així com el repunt de la tuberculosis pulmonar a la capital catalana. 

Des de la realització d'aquest treball fins a data d'avui hi han hagut certs canvis:

- La finalització de les obres de la caixa de Sants 
- L'obertura a la ciutadania d'una part de la Modelo com a espais de lleure (no únicament a la ciutadania presa)
- Obres al parc de l'Escorxador
- El tancament del Hivernacle de la plaça de Can Mantega  
http://el3.cat
http://www.lavanguardia.com/local/
Segurament tots aquests canvis influiran, en major o menor grau, en alterar les dinàmiques urbanes i socials d'aquesta part de la ciutat de Barcelona. Però espero que algun dia no molt llunyà pugui veure un canvi en l'eix del passeig de la zona franca i un dels barris oblidats de Barcelona. Crec que un gran impacte serà quan arribi el metro al barri de la Marina del districte de Sants - Montjuïc.... a aquest ritme potser el 2041.